Keuzehulp barbecues en accessoires

Welke maat kamado barbecue?

Een belangrijke vraag die vaak wordt gesteld is:  Welke maat kamado moet ik kopen? Dit lijkt vaak ingewikkelder dan dat het is. Indien je al in bezit bent van een andere barbecue is dit vaak een goede referentie om voor jezelf te bepalen of je momenteel voldoende ruimte tot je beschikking hebt. Het zou voor de hand liggen om dan hetzelfde formaat of een maat groter te kopen. Het kleinste model kamado heeft een rooster diameter van ongeveer 25 centimeter terwijl de grootste kamado zelfs tot 75 centimeter gaat. De gemiddelde rooster diameter van de beste verkochte modellen is tussen de 38 en 47 cm (Medium en Large).

Kies op basis van het gebruiksgemak

Maar welk formaat kamado is dan het beste voor jou? Heb je de wens om kleine gerechten of complete maaltijden te bereiden? Heb je een klein gezin of nodig je wel eens vrienden uit dan zou je aan een medium voldoende kunnen hebben. Maar op een medium heb je bijvoorbeeld niet voldoende ruimte om meerdere gangen tegelijk te bereiden. Ook bij twee personen zou je dus al ruimte tekort kunnen komen. Je zou dan alsnog in de keuken aan de slag moeten of de gerechten na elkaar bereiden. Dus eerst het vlees, dan de groenten bijvoorbeeld.

Hoe gevarieerder je wilt koken en hoe meer bereidingen tegelijk je wilt doen, des te meer ruimte je nodig hebt. Wil je grotere gerechten en meerdere gangen tegelijk bereiden of geef je wel eens een etentje dan heb je minimaal een rooster formaat nodig van 46 cm centimeter (Large). Ben je een fanatieke Grill Master en maak je alleen maar grote porties voor veel mensen dan weet je waarschijnlijk al snel wat je nodig hebt.  Je belandt dan vanzelf bij de XL modellen met een roostermaat van rond de 60 cm.

Je hebt bij de meeste merken keuze uit ongeveer 4 tot 7 verschillende maten. Big Green Egg heeft de grootste modellen reeks van 7 verschillende maten terwijl je bij de Kamado Joe keuze hebt uit 4 verschillende afmetingen. In dit artikel behandelen we de meest populaire maten Medium (ongeveer 38-40 cm) , Large (46-49 cm) en XL (58-61 cm). Waarvan de Large verreweg het best verkocht wordt.

Beschikbare modellen per merk

GrillroosterBig Green EggBastardKamado JoePrimoMonolith
25-26 cmMiniSmall
33-34 cmSmall/MinimaxCompactJunior
38-42 cmMediumMediumOval JuniorICON/Junior
45-49 cmLargeLargeClassicOval LargeClassic
55-61 cmXLXLBig JoeOval XLLe Chef

Scroll voor meer info ->

Welke accessoires wil je gaan gebruiken?

Als je aan de slag gaat met je nieuwe kamado kom je al snel tot de ontdekking dat je bepaalde accessoires wilt gaan gebruiken. Standaard zaken zoals een hitteschild (ook wel plate setter of convEGGtor genoemd), pizzasteen of gietijzeren rooster zijn voor ieder model beschikbaar. Echter specifiekere dingen zoals een gietijzeren bakplaat, een dutch oven of een wokpan hebben vaak een vaste afmeting. Dit soort accessoires passen niet op de kleinere modellen barbecues. Het is dus goed om dit in je keuze mee te nemen als je hiermee wilt werken.

Beschikbaarheid van accessoires

Een laatste afweging voor je keuze zou kunnen zijn de beschikbaarheid van accessoires. We zien een noembaar verschil tussen medium en large/XL. Voor de large zijn de meeste accessoires beschikbaar, voor de medium minder. Accessoires komen doorgaans ook eerst uit voor de large (en XL) en vervolgens voor de medium. Dit hangt samen met de populariteit van de maat en uiteraard de beschikbare ruimte. In principe zijn de esssentials er wel voor de medium, zoals een plate setter, gietijzeren rooster, pizzasteen etc. Maar een spit was er bijvoorbeeld langere tijd niet voor de medium, de pizzaoven en direct/indirect systeem zijn ook voorbeelden die er (nog) niet zijn. Met direct/indirect systeem bedoel ik het tegelijkertijd kunnen koken op directe en indirecte hitte, dus bijvoorbeeld een steak grillen en indirect groentjes garen.

Indirecte oppervlakte

Essentieel is het beschikbare kookgedeelte van de kamado. Hoe groter de oppervlakte hoe meer mogelijkheden. Veel van de gerechten bereid je indirect en daarvoor moet je gebruik maken van een Plate Setter (ook wel hitteschild of conveggtor). Denk bij langzaam garen en roken op lage temperatuur aan bijvoorbeeld  spareribs of een pulled pork en bij bakken op hoge temperatuur aan pizza of brood. Het is wel belangrijk om tijdens het indirect koken de oppervlakte van de Plate Setter niet te overschrijden. Het wordt langs de randen van de Plate Setter behoorlijk heet en als het gerecht dan niet binnen de afmeting van de Plate Setter ligt dan zou dat gerecht zomaar kunnen verbranden.  Denk bijvoorbeeld aan meerdere spareribs of pulled pork. Deze zullen al snel niet geheel binnen de afmetingen van de Plate Setter van een medium passen.

Big Green Egg Eggspander

Medium kamado

Zoals hierboven al beschreven twijfelen mensen bij de eerste aankoop van een kamado vaak tussen de medium en large. Wanneer men echter de keuze heeft gemaakt voor een medium dan is dit vaak een hele bewuste. Uiteraard kun je met een medium kamado dezelfde bereidingen doen als met een large , alleen je dient wel rekening te houden met de beperkte ruimte en je kunt dus niet meerdere gangen tegelijk bereiden. Wanneer je al met een gezin van 4 personen bent en daarnaast ook nog gasten over de vloer hebt dan zou je in theorie al ruimte tekort kunnen komen.

Specificaties Medium kamado:

 • Diameter rooster ongeveer 38 cm
 • Ideaal voor degenen die één gerecht willen grillen of slow cooken
 • Beperkte keuze in accessoires
 • Meerdere gangen kunnen niet tegelijkertijd bereid worden
The-Bastard-Medium-Compleet-3

Large kamado

Wanneer we naar de verkoopcijfers in Nederland en België kijken dan komen we tot de conclusie dat het Large model veruit het meest populaire is. Bij ieder merk wordt dit formaat het best verkocht. Kamado Joe noemt het Large model ‘Classic’. Maar voor het gemak houden we het in dit artikel even op de benaming Large. Bij het Large model is de keuze aan accessoires het grootste. Veel klanten twijfelen vaak tussen de Medium en de Large. Naar aanleiding van onderstaande informatie en eventueel een bezoek aan onze showroom, wordt jouw keuze hopelijk wat makkelijker.

Specificaties Large kamado:

 • Diameter rooster ongeveer 46 cm
 • Geschikt voor gezinnen + gasten
 • Meeste keuze aan accessoires
 • Meerdere gangen tegelijk bereiden
 • Zowel direct als indirecte bereiding tegelijk mogelijk
kamado joe classic 3
Kamado Joe classic 3 roosters

XL kamado

De XL is er voor mensen die vaak voor grote groepen koken en veel tegelijk willen bereiden. Je kunt met gemak vlees bereiden, vis of groenten bereiden en houdt daarnaast nog ruimte over voor een bakplaat of stoofpan. Ook kun je met behulp van de juiste accessoires een direct en indirecte zone creëren. Zo heb je nog meer mogelijkheden en kun je al je gasten tegelijkertijd bedienen van een heerlijke maaltijd.

Specificaties XL kamado:

 • Diameter rooster ongeveer 61 cm
 • Geschikt voor grotere groepen
 • Ruime keuze aan accessoires
 • Meerdere gangen tegelijk bereiden
 • Zowel direct als indirecte bereiding tegelijk mogelijk
Big Green Egg XL Extra Large met modulaire tafel buitenkeuken big green egg cabinet
Big Green Egg XL EGGspander

Kleine kamado

De klein/ compacte kamado barbecues worden vaak door mensen gekozen die beperkte ruimte hebben in hun tuin of op het balkon. Maar ook wordt dit formaat vaak gekocht als tweede kamado door mensen die reeds een groter model in bezit hebben. Het voordeel van een kleine kamado barbecue is dat je deze gemakkelijk mee kunt nemen naar de camping, boot of vakantiehuisje maar dat je deze ook kunt gebruiken voor bereidingen als je grote kamado barbecue al in gebruik is. De meest populaire modellen zijn de Big Green Egg Minimax, Kamado Joe Junior en de Bastard Compact. Op een kleine kamado kun je de dezelfde bereidingen doen als op een grote alleen het mag vanzelfsprekend zijn dat je ruimte beperkt is. Ook horen wij vaak van klanten dat de temperatuursbeheersing wat moeilijker is dan bij een grotere kamado barbecue. Dit komt omdat je grillrooster vlak boven de kooltjes ligt. Eenmaal een hoge temperatuur bereikt is het lastig om deze weer naar beneden te krijgen in een kleinere kamado. Als je wilt gaan slow cooken met een kleine kamado is het dus belangrijk om een plate setter te gebruiken en de houtskool niet overal direct te ontsteken door te veel aanmaakblokjes te gebruiken.

Specificaties kleine kamado:

 • Diameter rooster ongeveer 33 cm
 • Beperkte keuze in accessoires
 • Gebruikt als barbecue voor erbij of om mee te nemen.
 • Meerdere gangen kunnen niet tegelijkertijd bereid worden
big-green-egg-minimax-onderstel-portable-nest4

Al een keuze kunnen maken?

Misschien hebben we je het nog lastiger gemaakt of weet je nu precies wat je wilt. Welk maat bij jou past en hoe je de Kamado wilt gaan gebruiken blijft echter je eigen keuze. Een afweging van voor- en nadelen.

In onze uitgebreide showroom hebben we de verschillende modellen van alle merken gepresenteerd. Uiteraard ben je van harte welkom om alles een keer in het echt te bekijken. Dan krijg je wellicht een beter beeld bij het verhaal dat je zojuist gelezen hebt. Indien je nog specifieke informatie of vragen hebt dan staat eén van onze barbecue specialisten voor je klaar!