Welk merk kamado barbecue kan ik het beste kopen?

WELK MERK KAMADO BARBECUE KAN IK HET BESTE KOPEN?

Je bent een liefhebber van barbecueën en hebt eindelijk besloten dat er een Kamado in de tuin komt te staan. Je komt regelmatig bij vrienden die er ook één hebben en hebt eindelijk je partner ook weten te overtuigen dat er zo’n dure barbecue aangekocht moet worden. Middels dit artikel willen wij je op weg gaan helpen om een goede keuze te maken bij de aankoop van jouw Kamado barbecue. We behandelen de grootste en bekendste merken die wij tevens aanbieden in onze webshop en winkel. Ondanks dat wij onze voorkeuren hebben zal er geen winnaar uit de vergelijking komen, maar willen wij een objectief beeld schetsen. Een opsomming van alle feiten en kenmerken. Uiteindelijk maakt het ons niet uit met welk merk je de deur uitloopt. Als je maar een weloverwegen keuze hebt kunnen maken, wij jou als specialist goed geadviseerd hebben en je daarna lekker aan de slag kunt met mooie gerechten.

WELK MERK KAMADO PAST HET BEST BIJ JOU?

Onze klanten stellen regelmatig 2 vragen. “Welk merk kamado moet ik kopen?” en “welke kamado is het beste?” Dit zijn belangrijke vragen, echter kun je je beter afvragen welke Kamado barbecue het beste bij jou past. Het makkelijkste zou zijn om te kiezen voor een Big Green Egg: het bekendste merk op de markt en pionier op het gebied van de Kamado barbecue zoals wij deze nu kennen. Het is echter niet de enige kamado op de markt en mede door de populariteit van Big Green Egg zijn er de laatste jaren veel andere merken bijgekomen die de moeite waard zijn om eens onder de loep te nemen. Het is belangrijk om te vermelden dat je in beginsel op iedere kamado alle gerechten kunt bereiden. Maar de ene kamado is nou eenmaal fijner om mee te werken dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de materialen, de temperatuurbeheersing of de beschikbaarheid en kwaliteit van accessoires. Kortom; de punten die we hier gaan bespreken zitten voornamelijk in kwaliteit, gebruiksgemak, garantie en service van de verschillende merken.

Om tot de beste keuze te komen voor de aankoop van jouw Kamado barbecue moet je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Met welke kwaliteit neem ik genoegen?
 • Wat is het budget?
 • Gebruiksgemak
 • Welke accessoires heb ik nodig?
 • Wat is de garantie die het merk geeft?
 • Hoe is de service van de fabrikant/ importeur?

WAT IS DE KWALITEIT VAN DE KAMADO?

Een Kamado is een keramische kooktoestel dat bedoelt is om zoveel mogelijk warmte te isoleren en binnen te houden. De kwaliteit van een Kamado barbecue wordt bepaald door het het keramiek. Hoe beter de kwaliteit van het keramiek, des te beter het isolerend vermogen van de kamado is. En des te makkelijker de temperatuur te regelen is en stabiel te houden. Voor de productie van een Kamado wordt in de basis versterkte klei of cordieriet keramiek gebruikt. Van beide materialen kun je een goede kwaliteit kamado maken, maar wat is nu precies het verschil? Premium keramische barbecues worden vaak gemaakt van het materiaal cordieriet. Cordieriet is een materiaal dat zeer warmte vast en bijzonder duurzaam is. Daarnaast zet cordieriet minder uit tijdens het verhitten. Het is een duurder materiaal dan het materiaal dat de goedkopere merken vaak gebruiken. De samenstelling van dit materiaal moet voldoen aan bepaalde eisen voordat het gebruikt kan worden en hiermee is het een kostbaar productieproces. Andere fabrikanten maken gebruik van versterkte klei.

Deze klei diende al als basis voor de Kamado’s die 3.000 jaar geleden geproduceerd werden. Het enige probleem met versterkte klei is dat de kwaliteit afhankelijk is van de samenstelling van deze klei. Bij de goedkopere merken is er minder kwaliteitscontrole en wordt er wel eens slecht gemengd of niet zorgvuldig gegoten waardoor er luchtbellen in de uitgebakken klei komen. Je begrijpt dat er dan vroeg of laat breuken kunnen ontstaan. De dikte van het materiaal is minstens zo belangrijk. Of er nu cordieriet of klei wordt gebruikt, dit zegt weinig als de wand van de ketel te dun is. Deze kamado’s houden slechter een constante temperatuur vast en de temperatuur in de kamado wordt te veel wordt beïnvloed door de buiten temperatuur.

Bij een mindere kwaliteit keramiek wordt er meer warmte in het keramiek vastgehouden en daardoor wordt het moeilijker om de temperatuur te beheersen. Vooral als je de barbecue terug wilt brengen van een hoge naar een lagere temperatuur, dan wil je niet al te lang hoeven wachten. Bij het omhoog brengen van de temperatuur ben je het keramiek aan het mee verwarmen, bij het naar beneden brengen van de temperatuur dient ook het keramiek mee af te koelen. Maar als er veel warmte in het keramiek zit dan duurt dit dus langer. Je ziet met name  hierin aanzienlijke verschillen per merk .

Natuurlijk wil iedereen waar voor zijn geld en het beste product. Maar waar je wel rekening mee dient te houden is dat een goedkopere kamado nou eenmaal minder goed is dan een duurdere. Verder zegt kwaliteit van het keramiek uiteraard ook iets over de levensduur. Beter keramiek zal langer meegaan. Hetzelfde geldt voor de rest van de onderdelen van de kamado. Je wilt dat deze jaren en jaren meegaan. Ook hierin zie je verschillen per merk waarmee de kwaliteit en prijs oploopt van merk tot merk. Dat verschil in prijs zit dan toch vaak in het gebruik van mindere materialen, niet deugdelijk hang- en sluitwerk en slechtere garantievoorwaarden en service. Uiteraard spelen ook de productiekosten en ontwikkeling/ innovatie een grote rol bij de uiteindelijke prijs.

 

WELK BUDGET HEB JE TE BESTEDEN?

Dit is een hele reëele vraag.  Je hebt immers al een kamado barbecue voor €500 of minder. Terwijl de grootste modellen voor meer dan €2000 verkocht worden. Daarbij komt ook nog eens de prijs van de accessoires. Waar de ene Kamado vrij compleet aangeboden wordt moet je bij een ander merk nog allerlei accessoires er bij kopen. De prijsgrens voor een goede Kamado barbecue ligt wat ons betreft tussen de €1.000 en €1.500.  Voor dat bedrag koop je een kwalitatief goed product. Het is een aanzienlijk bedrag maar daar krijg je wel een veelzijdig kooktoestel voor terug waar je echt jarenlang plezier van zult hebben.

Tip: We horen klanten wel eens zeggen: ”Ik heb laatst in een bouwmarkt een grote Kamado gezien die goedkoper was”. Het kan wat verwarring zaaien maar is heel gemakkelijk uit te leggen. Door de populariteit van de Kamado barbecue bieden veel internetshops, bouwmarkten en tuincentra eigen geïmporteerde keramische barbecues aan uit China. Dit zijn veelal merkloze barbecues (of onder eigen label geproduceerd) die in allerlei kleuren worden gemaakt. De prijzen van deze Kamado barbecues zijn een fractie van wat de kwaliteitsmerken kosten maar de kwaliteit van het keramiek, de scharnieren en materialen zijn echter niet zo goed. Daarnaast worden er door de verkopende partij vaak geen goede voorzieningen getroffen voor de aftersales en zijn er geen reserve onderdelen. Daardoor zit je met een probleem als het keramiek van de barbecue scheurt. Onze tip; Ondanks dat de verleidelijke groene of rode kleur van deze Kamado barbecues doet denken aan het origineel, is het niet de beste keuze als je op zoek bent naar een hoogwaardig kwaliteitsproduct.

GEBRUIKSGEMAK EN ACCESSOIRES

Gebruiksgemak van een Kamado verschilt per merk. We bedoelen hiermee voornamelijk het gemak waarmee je met de barbecue overweg kunt. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbaarheid van accessoires voor diverse bereidingen, de kwaliteit van deze accessoires, het gemak waarmee je alles bedient, schoonmaakt en onderhoudt. Natuurlijk hoort er een rooster bij iedere Kamado BBQ. Dit is standaard een rvs rooster. Echter, de meeste mensen upgraden deze al snel naar een gietijzeren rooster, wat beter is voor het echte grillwerk. Een ander essentieel accessoire is een hitteschild, de zogenoemde plate setter. Andere namen voor dit accessoire zijn deflector, reflector of ConvEGGtor. We hebben ze uiteraard ook zonder dat hitteschild geleverd zien worden, maar dat blijft toch behelpen om de temperatuur te controleren in jouw kamado. Met name de lage temperaturen en voor de indirecte bereidingen is dit een onmisbaar item.

Daarna zijn er een aantal accesoires die je er uiteindelijk echt wel bij wilt hebben. Zoals een aspook, een rooster lifter, grill verhoger of een regenhoes. Bij een aantal merken wordt er van alles en nog wat bijgeleverd en bij andere merken moet je alles zelf aanschaffen. Deze accesoires kosten natuurlijk wel geld en komen nog bovenop de prijs van de kamado. Houd hier dus wel rekening mee. Je wilt immers geen product waar je veel geld voor betaald en vervolgens beperkt wordt in de mogelijkheden.

EEN KAMADO KOPEN

Wanneer je besluit een Kamado te kopen kijk dan naast boven genoemde punten, goed naar de sluiting tussen deksel en onderkant. Sluit alles goed op elkaar en zitten er geen openingen. Dit is belangrijk in verband met je temperatuurregeling. Is het scharnier stevig en vangt deze het gewicht van de deksel goed op? Is het onderstel stabiel genoeg voor het gewicht van de kamado?

Hoe is het keramiek afgewerkt aan de binnen- en buitenkant. Voelt het van binnen glad of ruw aan? Hoe gladder en witter van structuur des te meer cordiet er in het materiaal zit tevens en des te hoger de temperatuur bij het afbakproces van de Kamado is geweest. Licht krakeel aan de buitenkant, in de toplaag van het keramiek, is heel normaal. Zie je dit nog niet bij de aankoop dan komt het vaak wel tevoorschijn na een paar keer gebruiken. Barsten of beschadigde lak zijn niet acceptabel. De oorzaak hier van ligt in het gebruikte materiaal of slechte behandeling tijdens transport.

Kijk ook op Youtube en barbecue fora wat de ervaringen zijn met verschillende kamado’s. Uiteraard tref je daar mensen die extreem voor of tegen bepaalde merken zijn. Maar over het algemeen vertellen de meeste eigenaren eerlijk over hun aankoop en hun ervaringen. Dan lees je ook wat de kwaliteit is na jaren gebruik. Er kan altijd wat mis zijn met een geleverde kamado. Dat betekent nog niet dat het merk slecht is.

SERVICE VAN DE DEALER

Wij als dealer van diverse premium merken zijn een belangrijke schakel in jouw aankoopproces. We nemen uitgebreid de tijd om je alles uit te leggen voordat je een goede keuze kunt maken. We bezorgen de Kamado geheel kosteloos thuis en indien gewenst installeren we deze ook nog voor je. Als er zich iets voordoet met de Kamado zijn wij altijd bereikbaar. Het klinkt allemaal vanzelfsprekend , maar is dat het wel?

Eerder genoemde voorwaarden betekenen helemaal niets als de importeur/ fabrikant niet meewerkt om het probleem op te lossen of als deze in China gevestigd zit. Dit is vaak het geval bij de ‘merkloze’ Kamado’s die bij bouwmarkten of tuincentra staan. De prijs is vaak gunstig maar het is toch vervelend als er zich na verloop van tijd problemen voordoen. Er zijn dan vervolgens geen reserve onderdelen of een importeur of fabrikant waar je bij terecht kunt. Bij sommige fabrikanten gaan ze heel ver in de service en merkbeleving. Er hangt een complete lifestyle om het product heen. Zo worden er speciale dagen georganiseerd waar je de complete sfeer letterlijk kunt proeven en is men heel actief op internet en social media.

GARANTIE VAN HET MERK

Zoals je al hiervoor hebt kunnen lezen bestaat een Kamado uit veel verschillende onderdelen. Die moeten allemaal van aanzienlijke kwaliteit zijn om tot een goed werkende Kamado barbecue te komen. Garantievoorwaarden zijn daarom minstens zo belangrijk om even door te nemen voordat je de aankoop doet. Als er door een merk weinig tot geen garantie wordt gegeven dan staat de fabrikant dus niet voldoende achter de kwaliteit van zijn product en kun je je afvragen of dit wel een goede aankoop is. Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat wij dit soort merken überhaupt niet voeren in ons assortiment! De 4 grootste merken die wij verkopen geven 20 jaar tot levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden en scharnieren zijn minstens zo belangrijk. Hiervoor is een garantieperiode van 3 tot 5 jaar gebruikelijk. Wij vinden dat op het keramiek minimaal bovenstaande garantieperiode van toepassing moet zijn.

Ook al claimen sommigen dat een Kamado een onderhoudsvrij product, je moet deze wel netjes ‘bijhouden’ en er zorgvuldig mee om gaan. Je zou hem na enige tijd op hoge temperatuur kunnen schoonbranden. Maar doe dit vooral niet te vaak. Ook je hang- en sluitwerk ieder jaar losdraaien , schoonmaken en weer opnieuw afstellen bevordert de levensduur van jouw Kamado.  Alsmede het vervangen van de viltrand. En ben je hier zelf niet zo handig in? Dan kun je ook een onderhoudsbeurt door ons uit laten voeren. Eén van onze monteurs zorgt er voor dat je kamado weer als nieuw er bij staat.

Tip: Mocht je een Kamado overnemen van iemand houd er dan rekening mee dat bij sommige merken alleen de garantie voor de eerste eigenaar geldt en dit niet overdraagbaar is. Advies is om een tweedehands Kamado dan ook bij een officiële dealer aan te schaffen. Wij verkopen regelmatig jong gebruikte demo’s die we gedurende het seizoen hebben gebruikt. Deze worden vooraf goed geïnspecteerd en nagekeken voordat ze in de verkoop gaan, zodat wij achter ons product kunnen blijven staan en de volledig garantie geven.

Hieronder volgt een opsomming van de diverse merken die wij verkopen in onze winkel/ webshop. Dit is lang niet het complete aanbod van alle kamado’s die er op de markt zijn. Echter zijn dit wel de grootste, best verkochte en meest noemenswaardige merken. Belangrijkste is dat dit ook kwaliteitsmerken zijn waar wij volledig achter staan.

BIG GREEN EGG

Het lijstje moet volgens ons beginnen met de grondlegger van de Kamado zoals wij deze nu kennen: The Big Green Egg. Bestaan al sinds 1974. Dit is de Kamado barbecue waar alle andere merken op gebaseerd zijn. Big Green Egg is niet voor niets het oudste en grootste merk: de kwaliteit, service en garantie zijn nog steeds ongeëvenaard in de bijna 50 jaar dat ze bestaan. Het keramiek van de Big Green Egg is mede ontwikkeld door NASA en het productieproces vindt plaats in Mexico volgens de strengste kwaliteitsnormen. Mede daardoor is het van buitengewoon hoogwaardige kwaliteit.

KORT SAMENGEVAT

 • De uitvinder van de Kamado barbecue zoals we die nu kennen.
 • Bekendste en meest populaire van alle merken en uniek lifestyle product.
 • Modellen: Mini (25 cm), MiniMax (33 cm), Small (33 cm), Medium (38 cm), Large (46 cm), XL (61 cm), XXL (74cm).
 • Uitstekende service van het merk zelf. Levenslange garantie op alle keramische onderdelen en 5 jaar op metalen onderdelen.
 • Link naar de garantievoorwaarden.
 • Recente vernieuwingen van modellen.
 • Het keramiek van de Big Green Egg is mede ontwikkeld door NASA en het productieproces vindt plaats in Mexico volgens de strengste kwaliteitsnormen.
 • Enorme keuze aan accesoires.
 • Eigen Research & Development afdeling.
 • Meest hoogwaardige keramiek (mix van quartz en cordieriet). Glad aan de binnenkant, zeer fijne structuur en licht van kleur.

KAMADO JOE

Opgericht in 2009 en de grootste concurrent van Big Green Egg. Kamado Joe meent daarnaast zelf het meest innovatieve merk te zijn. De vernieuwingen en accessoires die ze op de markt brengen zijn wel uniek te noemen. Denk aan bijvoorbeeld de Joetisserie, de DoJoe pizzaoven en de vele andere kenmerken waar de Kamado Joe bekend om is geworden, zoals bijvoorbeeld het easy lift scharnier. Het merk is zeer populair in met name Amerika, Australië en heeft Nederland inmiddels ook verovert. Kamado Joe is officieel gevestigd in Amerika, de Kamado’s worden in echter in China geproduceerd. De productontwikkeling doen ze echter helemaal zelf. Het is absoluut een topmerk met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Alle Kamado Joe barbecues worden bovendien zeer compleet geleverd met plate setter, een kooksysteem met meerdere verdiepingen, aslade en aspook.

KORT SAMENGEVAT

 • Het merk is heel innovatief en vernieuwend.
 • Modellen: Junior Joe (35 cm), Classic (46 cm), Big Joe (61 cm).
 • De nieuwste modellen vanaf 2017 hebben een uniek veersysteem. Een aslade. Een firebox uit meerdere delen om breuk tegen te gaan en een onderhoudsvrije kevlar pakking.
 • Kamado Joe voert het Divide & Conquer systeem. Alle roosters en de platesetter zijn in twee helften en op verschillende hoogtes te plaatsen.
 • Wordt helemaal compleet geleverd. Je kunt meteen beginnen met barbecueën.
 • Unieke accessoires leverbaar zoals de Joetisserie draaispit en Doe Joe Pizzaoven.
 • Het keramiek en de onderdelen zijn van goede kwaliteit.
 • Levenslange garantie op alle keramische onderdelen en 5 jaar op metalen onderdelen.
 • Link naar de garantievoorwaarden.
 • Nederlandse importeur met volledige ondersteuning voor garantie & service.

MONOLITH

Een serieuze nieuwe speler op de Nederlandse markt van kamado barbecues. Monolith is een Duits barbecue merk dat in 2005 is opgericht. De populariteit van de Monolith is de afgelopen jaren enorm toegenomen door de opkomst van de kamado. Met de recent uitgebrachte PRO 2.0 serie heeft het merk verbeteringen doorgevoerd waarmee het zich definitief op de kaart heeft gezet. De Monolith Kamado BBQ combineert traditie, design, innovatie en geavanceerde technologie in één keramische barbecue.

KORT SAMENGEVAT

 • Relatief nieuwe speler op de Nederlandse markt.
 • De meest populaire en best verkochte modellen (Classic Pro en de LeChef Pro) worden zeer compleet geleverd.
 • De Monolith heeft een uniek SGS kooksysteem waardoor je direct en indirect op verschillende hoogtes kunt barbecueën. Vergelijkbaar met het Divide & Conquer systeem van Kamado Joe.
 • De modellen van Monolith hebben unieke eigenschappen die je niet terugziet bij andere merken. Zoals bijvoorbeeld een adapter voor een WiFi thermometer maar ook een speciale RVS slede voor het toevoegen van rooksnippers.
 • Uniek assortiment aan accessoires zoals een teppanyaki fireplate en een snoerloze rotisserie draaispit.
 • 20 jaar garantie op alle keramische onderdelen zoals de base, deksel en het keramische binnenwerk.
 • Hang- en sluitwerk + scharniersysteem zijn licht te bedienen en gemaakt van de hoogste kwaliteit RVS.
 • Duitse importeur met volledige ondersteuning voor garantie & service.

AL EEN KEUZE KUNNEN MAKEN?

Misschien hebben we je het nog lastiger gemaakt of weet je nu precies wat je wilt. Alle Kamado barbecues die we in ons assortiment hebben zijn van zeer goede kwaliteit. Anders zouden wij deze ook niet aanbieden. Welk merk bij jou past en hoe je de Kamado wilt gaan gebruiken blijft echter je eigen keuze. Een afweging van voor- en nadelen.

In onze uitgebreide showroom hebben we de verschillende modellen van alle merken gepresenteerd. Uiteraard ben je van harte welkom om alles een keer in het echt te bekijken. Dan krijg je wellicht een beter beeld bij het verhaal dat je zojuist gelezen hebt. Indien je nog specifieke informatie of vragen hebt dan staat eén van onze barbecue specialisten voor je klaar!

Zou je meer informatie willen hebben over de specifieke modellen / afmetingen van een Kamado barbecue. Lees dan onze keuzehulp – Welke maat kamado barbecue