Welke Kamado past het best bij jou?

Je bent een liefhebber van barbecueën en hebt eindelijk besloten dat er een Kamado in de tuin komt te staan. Je komt regelmatig bij vrienden die er ook één hebben staan en hebt eindelijk je vrouw ook weten te overtuigen dat er zo’n dure barbecue aangekocht moet worden.

Onze klanten stellen regelmatig 2 vragen. “Welk merk kamado moet ik kopen?” en “welke kamado is het best?” Dit zijn belangrijke vragen, echter kun je je beter afvragen welke Kamado barbecue het beste bij jou past. De makkelijkste keuze zou zijn om te kiezen voor een Big Green Egg: het bekendste merk op de markt en pionier op het gebied van de Kamado barbecue zoals wij deze nu kennen.  Het is echter niet de enige meer op de markt en mede door de populariteit van Big Green Egg zijn er de laatste jaren veel andere merken bijgekomen die de moeite waard zijn om eens onder de loep te nemen.

Middels dit artikel willen wij je op weg gaan helpen om een goede keuze te maken bij de aankoop van jouw Kamado barbecue. We behandelen de grootste en bekendste merken die wij tevens aanbieden in onze webshop/ winkel. Ondanks dat wij onze voorkeuren hebben zal er geen winnaar uitrollen maar willen wij een objectief beeld geven. Een opsomming van alle feiten en kenmerken.

Welk budget heb je te besteden?

Dit is een hele reëele vraag.  Je hebt immers al een kamado barbecue voor €400. Terwijl de grootste modellen voor meer dan €3000 verkocht worden. Daarbij komt ook nog eens de prijs van de accessoires. Waar de ene Kamado vrij compleet aangeboden wordt moet je bij een ander merk nog allerlei accessoires er bij kopen. De prijsgrens voor een goede Kamado barbecue ligt wat ons betreft rond de €1.000.  Voor dat bedrag koop je een kwalitatief goed product. De kleinere modellen zullen overigens net onder deze prijsgrens zitten en de grotere modellen er boven.

Vind je €1.000 toch te veel geld om voor een Kamado barbecue uit te geven. Wij begrijpen dat als geen ander. Maar misschien is het dan een betere overweging om er voor nu voorlopig geen één te kopen. Ben je er echter wel toe bereid om een aanzienlijk bedrag uit te geven dan krijg je er een veelzijdig kooktoestel voor terug waar je echt jarenlang plezier van zult hebben.

Tip:

We horen klanten wel eens zeggen: ”Ik heb laatst in een winkel een hele grote Big Green Egg gezien voor maar €500”. Het kan wat verwarring zaaien maar is heel gemakkelijk uit te leggen. Door de populariteit van de Kamado barbecue bieden veel internetshops, bouwmarkten en tuincentra eigen geïmporteerde keramische barbecues aan uit China. Dit zijn veelal merkloze barbecues (of onder eigen label geproduceerd) die in allerlei kleuren op het internet en in de winkels worden aangeboden. De prijzen van deze Kamado barbecues zijn een fractie van wat de kwaliteitsmerken kosten maar de kwaliteit van het keramiek, de scharnieren en materialen zijn echter bedroevend. Daarnaast worden er door de verkopende partij vaak geen goede voorzieningen getroffen voor de aftersales en geen reserve onderdelen ingekocht. Daardoor zit je met een probleem als het keramiek van de barbecue scheurt. Onze tip; Ondanks dat de verleidelijke groene kleur of rode kleur van deze Kamado barbecues doet denken aan het origineel, blijf hier ver van uit de buurt!

Welke kamado past bij jou?

Om tot de beste keuze te komen voor de aankoop van jouw Kamado barbecue moet je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wat is het budget?
 • Voor hoeveel mensen wil ik gaan koken?
 • Met welke kwaliteit neem ik genoegen?
 • Welke accessoires heb ik nodig?
 • Wat is de garantie die het merk geeft?
 • Hoe is de service van de fabrikant/ importeur?

Voor hoeveel mensen ga je koken?

Een andere belangrijke vraag die vaak wordt gesteld is  welke formaat Kamado men moet kopen. Dit lijkt vaak ingewikkelder dan dat het is. Indien je al in bezit bent van een standaard ketel barbecue is dit vaak een goede referentie om voor jezelf te bepalen of je voldoende ruimte tot je beschikking hebt op jouw huidige barbecue. Het zou voor de hand liggen om dan hetzelfde formaat of een maat groter te kopen. Het kleinste model kamado heeft een rooster diameter van ongeveer 25 centimeter terwijl de grootste kamado zelfs tot 75 centimeter gaat. Het gemiddelde roostermaat van de beste verkochte modellen is tussen de 38 en 47 cm. Welk formaat kamado is dan voor jou het best? Ben je vaak alleen of met z’n tweeën? Heb je niet de wens om grote braadstukken en complete maaltijden te bereiden dan zou je al voldoende hebben aan een formaat rooster tot 33 cm. Heb je een klein gezin van 3 tot 5 personen of nodig je wel eens vrienden uit dan is het verstandig om een rooster formaat tussen de 38 en 46 cm te kopen. Wil je grotere gerechten en meerdere gangen tegelijk bereiden of geef je wel eens een etentje dan heb je minimaal een rooster formaat nodig van 46 cm centimeter. Ben je een fanatieke Grill Master en maak je alleen maar grote porties voor veel mensen dan weet je waarschijnlijk al waar je het over hebt.  Je belandt dan automatisch bij de XL modellen met een roostermaat van rond de 60 cm. Uiteraard vallen deze Kamado barbecues in een hogere prijscategorie.

Welke accessoires zijn noodzakelijk bij een kamado

Natuurlijk hoort er een rooster bij elke kamado. Dit is standaard een rvs rooster. Echter, de meeste mensen upgraden deze al snel naar een gietijzeren rooster, wat beter is voor het echte grillwerk. Een ander essentieel accessoire is een hitteschild, de zogenoemde plate setter. Andere namen voor dit accessoire zijn deflector, reflector of ConvEGGtor. We hebben ze uiteraard ook zonder dat hitteschild geleverd zien worden, maar dat blijft toch behelpen om de temperatuur te controleren in jouw kamado. Met name de lage temperaturen en voor de indirecte bereidingen is dit een onmisbaar item.

Daarna zijn er een aantal accesoires die je er uiteindelijk echt wel bij wilt hebben. Zoals een aspook, een rooster lifter, grill verhoger of een regenhoes. Bij een aantal merken wordt er van alles en nog wat bijgeleverd en bij andere merken moet je alles zelf aanschaffen.

Deze accesoires kosten natuurlijk wel geld en komen nog bovenop de prijs van de kamado. Hou hier dus wel rekening mee. Je wilt immers geen product waar je veel geld voor betaald en vervolgens beperkt wordt in de mogelijkheden.

Ook kan het interessant zijn om te kijken naar specifieke kenmerken van een bepaalde kamado. Behalve dat ieder merk zijn specifieke kleur heeft zijn er nog belangrijkere dingen. De Primo is bijvoorbeeld ovaal dat erg makkelijk is als je tegelijk direct en indirect wilt barbecueën. Andere merken lossen dit weer op door het meeleveren van een divider waarmee je 2 zones kunt creëren.

Wat is de kwaliteit van de kamado

De kwaliteit van een Kamado barbecue wordt bepaald door het belangrijkste onderdeel: het keramiek. We bedoelen hier mee het deksel (dome) , de base (onderkant) en het binnenwerk (firebox en fire ring). Voor de productie van een Kamado wordt in de basis versterkte klei of cordoriet keramiek gebruikt. Van beide materialen kun je een goede kwaliteit kamado maken, maar wat is nu precies het verschil?

Cordoriet keramiek is een mix van Cordoriet, quartz en keramiek dat nauwelijks uitzet bij hoge temperaturen. Daardoor zal het keramiek steviger blijven en beter tegen hoge temperaturen kunnen. Cordoriet herken je aan de heldere witte kleur aan de binnenkant van de ketel. De duurdere merken zijn voor een groot deel gemaakt van dit hoogwaardige cordiet. De samenstelling van dit materiaal moet voldoen aan bepaalde eisen voordat het gebruikt kan worden en hiermee is het een kostbaar productieproces.

Andere fabrikanten maken gebruik van versterkte klei. Deze klei diende al als basis voor de Kamado’s die 3.000 jaar geleden geproduceerd werden. Het enige probleem met versterkte klei is dat de kwaliteit afhankelijk is van de samenstelling van deze klei. Bij de goedkopere merken is er minder kwaliteitscontrole en wordt er wel eens slecht gemengd of niet zorgvuldig gegoten waardoor er luchtbellen in de uitgebakken klei komen. Je begrijpt dat er dan vroeg of laat breuken kunnen ontstaan.

De dikte van het materiaal is minstens zo belangrijk. Of er nu cordoriet of klei wordt gebruikt, dit zegt weinig als de wand van de ketel te dun is. Deze kamado’s houden de temperatuur slechter vast en isoleren veel slechter waardoor de temperatuur in de kamado te veel wordt beïnvloed door de buiten temperatuur.  En dunnere ketels zullen natuurlijk makkelijker breken.

Natuurlijk wil iedereen waar voor zijn geld en het beste product. Maar waar je wel rekening mee dient te houden is dat een goedkopere Kamado nou eenmaal minder goed is dan een duurdere. Dat verschil in prijs zit dan toch vaak in het gebruik van mindere materialen, niet deugdelijk hang- en sluitwerk en slechtere garantievoorwaarden en service. Uiteraard spelen ook de productiekosten en ontwikkeling/ innovatie een grote rol bij de uiteindelijke prijs. Een kamado die geproduceerd is in China, is nou eenmaal goedkoper dan één die uit Amerika of Mexico komt.

Een kamado kopen

Wanneer je besluit een Kamado te kopen kijk dan naast boven genoemde punten, goed naar de sluiting tussen deksel en onderkant. Sluit alles goed op elkaar en zitten er geen openingen. Dit is belangrijk in verband met je temperatuurregeling. Is het scharnier stevig en vangt deze het gewicht van de deksel goed op? Is het onderstel stabiel genoeg voor het gewicht van de kamado?

Hoe is het keramiek afgewerkt aan de binnen- en buitenkant. Voelt het van binnen glad of ruw aan? Hoe gladder en witter van structuur des te meer cordiet er in het materiaal zit tevens en des te hoger de temperatuur bij het afbakproces van de Kamado is geweest. Licht krakeel aan de buitenkant, in de toplaag van het keramiek, is heel normaal. Zie je dit nog niet bij de aankoop dan komt het vaak wel tevoorschijn na een paar keer gebruiken. Barsten of beschadigde lak zijn niet acceptabel. De oorzaak hier van ligt in het gebruikte materiaal of slechte behandeling tijdens transport.

Kijk ook op Youtube en barbecue fora wat de ervaringen zijn met verschillende kamado’s. Uiteraard tref je daar mensen die extreem voor of tegen bepaalde merken zijn. Maar over het algemeen vertellen de meeste eigenaren eerlijk over hun aankoop en hun ervaringen. Dan lees je ook wat de kwaliteit is na jaren gebruik.

Er kan altijd wat mis zijn met een geleverde kamado. Dat betekent nog niet dat het merk slecht is. Als je beseft dat de de meeste Kamado merken nog steeds met de hand gemaakt worden kan het altijd gebeuren dat er een slechte serie tussen zit.

Service van de leverancier

Wij als dealer van diverse premium merken zijn een belangrijke schakel in jouw aankoopproces. We nemen uitgebreid de tijd om je alles uit te leggen voordat je een goede keuze kunt maken. We bezorgen de Kamado geheel kosteloos thuis en in sommige gevallen zetten we deze zelfs in elkaar voor je. Als er zich iets voordoet met de Kamado zijn wij bereikbaar (bijna dag en nacht). Het klinkt allemaal vanzelf sprekend , maar is dat het wel?

Eerder genoemde voorwaarden betekenen helemaal niets als de importeur/ fabrikant niet meewerkt om het probleem op te lossen of als deze in China gevestigd zit. Dit is vaak het geval bij de ‘merkloze’ Kamado’s die bij bouwmarkten of tuincentra staan. De prijs is vaak gunstig maar het is toch vervelend als er zich na verloop van tijd problemen voordoen bij een product van rond de €500. Er zijn dan vervolgens geen reserve onderdelen of een importeur of fabrikant waar je bij terecht kunt.

Bij sommige fabrikanten/ leveranciers gaan ze heel ver in de service en merkbeleving. Er hangt een complete lifestyle om het product heen. Zo worden er speciale dagen georganiseerd waar je de complete sfeer letterlijk kunt proeven en is men heel actief op internet en social media.

Garantie op de kamado

Zoals je al hiervoor hebt kunnen lezen bestaat een Kamado uit veel verschillende onderdelen. Die moeten allemaal van aanzienlijke kwaliteit zijn om tot een goed werkende Kamado barbecue te komen. Garantievoorwaarden zijn daarom minstens zo belangrijk om even door te nemen voordat je de aankoop doet.

Als er op een kamado geen of weinig garantie zit dan staat de fabrikant dus niet voldoende achter de kwaliteit van zijn product en kun je je afvragen of dit wel een goede aankoop is. Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat wij dit soort merken überhaupt niet voeren in ons assortiment!

De 4 grootste merken die wij verkopen geven 20 jaar tot levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden en scharnieren zijn minstens zo belangrijk. Hier voor is een garantieperiode van 3 tot 5 jaar gebruikelijk.

Wij vinden dat op het keramiek minimaal bovenstaande garantieperiode van toepassing moet zijn.

Ook al claimen sommigen dat een Kamado een onderhoudsvrij product, je moet deze wel netjes ‘bijhouden’ en er zorgvuldig mee om gaan. Je zou hem na enige tijd op hoge temperatuur kunnen schoonbranden. Maar doe dit vooral niet te vaak. Ook je hang- en sluitwerk ieder jaar losdraaien , schoonmaken en weer opnieuw afstellen bevordert de levensduur van jouw Kamado.  Als mede het vervangen van de viltrand. Het is wel vrij gebruikelijk dat de gietijzeren margrietschijf (de regeldop) naar verloop van tijd gaat roesten als de barbecue het gehele jaar buiten staat. Een beetje olie en een staalborsteltje doet wonderen. Veel merken hebben deze gietijzeren variant echter al vervangen voor een onderhoudsvrije dop van andere materialen.

Mocht je een kamado overnemen van iemand hou er dan rekening mee dat bij sommige merken alleen de garantie voor de eerste eigenaar geldt en dit niet overdraagbaar is. Advies is om een tweedehands Kamado dan ook bij een officiele dealer aan te schaffen. Wij verkopen regelmatig jong gebruikte demo’s die we gedurende het seizoen hebben gebruikt. Deze worden vooraf goed geïnspecteerd en nagekeken voordat ze in de verkoop gaan, zodat wij achter ons product kunnen blijven staan en de volledig garantie geven.

Hieronder volgt een opsomming van de diverse merken die wij verkopen in onze winkel/ webshop. Dit is lang niet het complete aanbod van alle Kamado’s die er op de markt zijn. Echter zijn dit wel de grootste, best verkochte en meest noemenswaardige merken. Belangrijkste is dat dit ook kwaliteitsmerken zijn waar wij volledig achter kunnen staan.

Big Green Egg

Het lijstje moet volgens ons beginnen met de grondlegger van de Kamado zoals wij deze nu kennen: The Big Green Egg. Bestaan al sinds 1974. Dit is de kamado barbecue waar alle andere merken op gebaseerd zijn.

 • De uitvinder van de Kamado barbecue zoals we die nu kennen.
 • Uniek lifestyle product.
 • Bekendste en meest populaire onder alle merken.
 • Top kwaliteit en uitstekende service van Big Green Egg.
 • Levenslange garantie. Let op! Niet overdraagbaar op volgende eigenaar.
 • Recente vernieuwingen van modellen
 • Het keramiek van de Big Green Egg is mede ontwikkeld door NASA en het productieproces vindt plaats in Mexico volgens de strengste kwaliteitsnormen
 • Enorme keuze aan accesoires en cookware
 • Lifestyle product en enorme achterban!
 • Eigen Research & Development afdeling
 • Meest hoogwaardige keramiek. Glad aan de binnenkant , licht van kleur.

Primo

 • De enige ovale kamado op de markt.
 • Door de ovale vorm meer efficiënte ruimte
 • De bijgeleverde roosters kan je op 2 manieren plaatsen waardoor je 2 verschillende hoogtes kunt creëren
 • Ondanks het formaat is het deksel makkelijk te openen.
 • Je kunt een extra divider kopen waardoor je tegelijk direct en indirect kunt barbecueën. Deze aanvullende accessoires zijn echter wel aan de prijs.
 • Hoogwaardig keramiek. Glad aan de binnenkant, licht van kleur.
 • Levenslange garantie
 • Made in USA Since 1996!

Kamado Joe

Wereldwijs de grootste concurrent van Big Green Egg. Inmens populair geworden in Amerika

 • Heel innovatief.
 • De nieuwste modellen vanaf 2017 hebben een uniek veersysteem. Een aslade. Een firebox uit meerdere delen om breuk tegen te gaan en een onderhoudsvrije kevlar pakking.
 • Kamado Joe voert het Divide & Conquer systeem. Alle roosters en de platesetter zijn in twee helften en op verschillende hoogtes te plaatsen.
 • Wordt helemaal compleet geleverd. Je kunt meteen beginnen met barbecueën.
 • Unieke accessoires leverbaar zoals de Joetisserie draaispit en Doe Joe Pizzaoven.
 • Keramiek van acceptabele kwaliteit. Ruwe structuur aan de binnenkant.
 • Levenslange garantie.
 • Kwaliteit moet zich nog bewijzen over een langere periode.

The Bastard

The Bastard wordt geïmporteerd uit China door een Nederlands bedrijf en verkocht als een ‘Dutch Design Kamado’. Na een naamsverandering (voorheen The Black Bastard) doet deze Kamado het kwa verkopen erg goed in Nederland en België.

 • Compleet geleverd.
 • Recente vernieuwing van modellen (nieuwe scharnieren en regeldop)
 • Stoere zwarte kleur valt bij veel mensen in de smaak.
 • Is naast de grote merken op veel plekken te koop in Nederland.
 • Keramiek van acceptabele kwaliteit. Ruwe structuur aan de binnenkant
 • 20 jaar garantie
 • Nederlandse importeur met volledige ondersteuning voor garantie & service.
 • Kwaliteit moet zich nog bewijzen over een langere periode.

Grill Guru

Ons meest voordelige Kamado in het assortiment. Valt onder dezelfde importeur als the Bastard. Wordt verkocht als het voordelige B-merk van het bedrijf en staat op veel plaatsen in Nederland te koop. Ook bij niet-barbecuespecialisten. Denk aan bijvoorbeeld de Makro of Hornbach. Het volgende is niet negatief bedoelt, maar wat ons betreft zou je niet lager in rang en prijs moeten zakken als je op zoek bent naar een Kamado barbecue. Met Grill Guru koop je tenminste nog wel een product waar een importeur/ fabrikant achter staat.

 • Wordt compleet geleverd met regenhoes, plate setter, grill verhoger en aspook
 • De Grill Guru Elite uitvoering heeft daarnaast ook een Multi Cooking System waardoor je direct en indirect op verschillende hoogtes kunt barbecueen. Vergelijkbaar met het Divide & Conquer systeem van Kamado Joe.
 • Beperkte garantie van 20 jaar (alleen op keramische buitenkant).
 • Hang en sluitwerk niet van de beste kwaliteit. Zet de barbecue ergens overdekt of gebruik een afdekhoes.
 • Keramiek niet van een dergelijke kwaliteit om daar levenslange garantie op te geven . Ruwe structuur aan de binnenkant.

Broil King KEG

Een Kamado barbecue hoeft niet altijd van keramiek te zijn. Dit bewijst de KEG serie van Broil King maar weer eens. Deze barbecue is gemaakt van dubbelwandig aluminium en hiermee een stuk lichter dan de traditionele modellen. Het is wel een echte Kamado omdat het kookprincipe hetzelfde blijft: een goed isolerend eivormig kooktoestel met een afsluitbaar deksel en een luchttoevoer aan de onderkant.

 • Dubbelwandige aluminium.
 • Nog meer isolerend dan keramiek. Blijft koel aan de buitenkant. Zelfs als je de barbecue opstookt tot hoge temperaturen.
 • Lichtgewicht en niet breekbaar
 • Wordt compleet geleverd
 • Beperkte garantieperiode van 10 jaar.
 • Minder bekend in Nederland maar al jarenlang bewezen kwaliteit in Amerika en Canada

Al een keuze kunnen maken?

Misschien hebben we je het nog lastiger gemaakt of weet je nu precies wat je wilt. Indien je nog specifieke informatie nodig hebt of diverse modellen in het echt wilt bekijken kom dan gerust naar onze winkel of probeer onze Live Chat. Eén van onze barbecue specialisten staat voor je klaar!

Klik hier voor onze contactgegevens en openingstijden