Welke houtskool kan ik het beste gebruiken voor mijn Kamado?

WELKE HOUTSKOOL KAN IK HET BESTE GEBRUIKEN VOOR MIJN KAMADO?

Als je een Big Green Egg, Kamado Joe of andere Kamado Grill hebt gekocht dan is het minstens zo belangrijk om goede houtskool te gebruiken. Dit is namelijk van invloed op de smaak van je gerechten en het gemak waarmee je de temperatuur regelt. In dit artikel helpen we je bij het uitkiezen van de juiste houtskool.

 

WAT IS HOUTSKOOL

Houtskool is hout dat verbrand wordt met een beperkte hoeveelheid zuurstof. Doordat er weinig zuurstof bij het vuur komt, verbrandt het hout vrijwel niet waardoor het gaat verkolen. Stoffen die in het hout zitten, zoals methaan, waterstof en waterdamp verbranden wel, waardoor je na het verkolen min of meer zuiver koolstof overhoudt. Het verkolen van hout kan enkele dagen in beslag nemen. De uiteindelijke stof is veel zuiverder en brandt veel beter dan gewoon hout.

Commerciële houtskool van hardhout wordt gemaakt met behulp van grote stukken hout. Het hout wordt in een zeer grote oven aangestoken. Nadat een bepaalde hoeveelheid hout is verbrand, worden de ovendeuren gesloten. Dit voorkomt dat er extra zuurstof binnendringt waardoor de vlammen afnemen. Het zorgt er ook voor dat het hout blijft smeulen en verkoold. Wat overblijft nadat het hout is afgekoeld, is houtskool van hardhout.

WAAROM IS EEN GOEDE KEUZE VAN HOUTSKOOL BELANGRIJK?

Een kamado heeft als mooie eigenschap dat je de temperatuur in de barbecue optimaal kunt regelen. Door de schuif onderin stroomt er zuurstofrijke lucht naar binnen. Deze gaat er via de temperatuur regeldop  bovenin weer uit. Binnen in de kamado tref je onderin altijd een gietijzeren plaat/ rooster waarop de houtskool komt te liggen. Tegenwoordig zijn er ook handige rvs houtskoolmanden te koop, waarmee het vullen en leeghalen van de kamado makkelijker gaat. Ook heb je een betere luchtdoorstroming met een dergelijke houtskoolmand.

Om de temperatuur te kunnen regelen van je kamado speel je met de luchttoevoer. Het schuifje onder wat meer open. De regeldop bij het deksel wat meer dicht. Dit werkt alleen als de lucht goed langs de houtskool in je kamado kan stromen.
Gebruik je briketten (dat is bijna vloeken…) dan zal het as al snel de goede doorstroming van lucht langs de houtskool in je kamado belemmeren. Je merkt direct dat je kamado in temperatuur gaat dalen en niet op gang komt. Geen briketten gebruiken dus!
Als je goedkope huis, tuin, en keuken houtskool gebruikt dan gaat het ook niet lukken.

HOUTSKOOL VS. BRIKETTEN

Waarom moet je houtskool gebruiken in plaats van briketten? Houtskoolbriketten zijn gemaakt van een combinatie van houtstof, kleine stukjes hout en wat vulmateriaal. Behalve dat briketten slecht ontbranden in je kamado bevatten ze daarnaast ook genoeg schadelijke stoffen die je zeker niet in je voedsel wilt hebben.

Geen as

Zoals hierboven omschreven worden briketten dus samengeperst uit restmaterialen van hout/ houtskool. Daarbij worden vaak bindmiddelen, maar bijvoorbeeld ook zand en soms ook chemicaliën toegevoegd, zodat ze lekker makkelijk aan te steken zijn. Het resultaat is dat als je barbecue een tijdje aan staat, dat er dan een dikke laag as in komt te liggen. Houtskool van een hoge kwaliteit bestaat voor het grootste gedeelte uit koolstof waardoor de as vorming veel minder is. Hoe langer  bij de productie het proces van het verhitten duurt, en hoe hoger de temperatuur des te puurder wordt de houtskool.

Langere brandduur

Briketten kunnen meestal maar een paar uur branden. Je hebt wel briketten met een lange brandtijd, maar meestal zijn deze na vier uur ook op. Als je nagaat dat je voor een brisket of pulled pork al snel 8 tot 10 uur nodig hebt, zijn briketten eigenlijk geen optie. Goede houtskool heeft een bepaalde hardheid en zuiverheid, waardoor de brandduur vele malen langer is dan bij briketten.

Hogere temperatuur

Houtskool kan een veel hogere temperatuur bereiken dan briketten. Wil je pizza bakken of een steak dichtschroeien op de barbecue, dan kan het zijn dat je de gewenste temperatuur niet bereikt met briketten.

Geur

Een goede kwaliteit houtskool stinkt niet en geeft een neutrale smaak aan je gerechten. De walmen die van briketten afkomen zijn niet prettig. Nu gaat de geur van brandend houtskool ook in je kleren zitten, maar de smaak die het afgeeft aan gerechten is dus neutraal. Je kunt eventueel extra smaak toevoegen door het gebruik van rooksnippers.

Meer controle over het vuur

Briketten ontbranden snel, dat zorgt ervoor dat je barbecue in no-time klaar is om te grillen. Vaak slaat de temperatuur dan snel door waardoor je vlees snel verbrandt en na een uur begint de temperatuur al af te nemen waardoor je de briketten weer bij moet vullen. Houtskool brandt veel gelijkmatiger en de temperatuur is gemakkelijker te controleren. Heb je een recept waarbij je bijvoorbeeld 8 uur lang een temperatuur van 100 °C aan moet houden, dan is daar met briketten eigenlijk geen beginnen aan. Overigens is houtskool niet alleen geschikt voor kamado’s, maar je kunt het ook in een kettle barbecue of op een andere houtskool grill gebruiken.

DE BELANGRIJKSTE SOORTEN HOUTSKOOL

Niet alle soorten hout zijn geschikt om houtskool van te maken. De meeste houtskool wordt gemaakt van houtsoorten als Eik, Esdoorn, Acacia of Marabu. Deze houtsoorten hebben allemaal een bepaalde hardheid, waardoor je kunt rekenen op een lange brandtijd en hoge temperaturen.

  • Houtskool gemaakt van Europees eiken & beukenhout. Deze soort geeft een lichte milde rooksmaak af. Heeft een lange brandduur en een goede prijs – kwaliteit verhouding.
  • Houtskool gemaakt van Zuid Afrikaanse black wattle hout. Een wat lichtere houtsoort. Brandt heel zuiver zonder veel rook. Dit is de favoriet bij topkoks omdat deze soort nagenoeg geen smaak aan de gerechten afgeeft
  • Houtskool gemaakt van de Argentijnse Quebrancho steeneik. De harde structuur en de grove sortering zorgen voor een lange brandduur en hoge temperatuur bij verbranding. Hierdoor is deze houtskool uiterst geschikt voor elk type keramische barbecue als Big Green egg of andere soorten houtskoolovens
  • Houtskool gemaakt van Marabu uit Cuba. Een bekende zware soort bekend om zijn lange brandduur. Is soms wat lastiger verkrijgbaar. Geeft een neutrale rookgeur. Perfect voor Low & Slow

WAAR TE KOOP?

Nog maar een paar jaar geleden was het best een uitdaging om goede houtskool van hardhout te vinden. Tegenwoordig hebben de meeste barbecue winkels, en tuincentra dit in hun assortiment. Er zijn inmiddels zoveel verschillende soorten houtskool merken. Vooral in Amerika vind je veel verschillende soorten houtskool en elk barbecue merk heeft inmiddels ook zijn eigen zak houtskool.

Bij Cookers & Grills hebben we een zorgvuldig geselecteerd assortiment van de beste kwaliteit premium houtskool. Hieronder hebben wij voor jou een top 5 gemaakt op basis van verkrijgbaarheid, kwaliteit en prijs.

ONZE SELECTIE VAN DE BESTE MERKEN HOUTSKOOL

De Black Ranch Argentijnse houtskool wordt geleverd in een grote zak met een inhoud van 15 kg. Black Ranch houtskool, is een hoge kwaliteit Argentijnse houtskool met een hoog-calorisch energiewaarde. Het is op plantaardige basis geproduceerd in de provincie Santiago del Estero uit het hout van de quebracho (steeneik) boom. Dit hardhout is zeer dicht van structuur. De Black Ranch Houtskool kan hierdoor zeer lang doorbranden.

Black Ranch Marabu houtskool 15 kg. De houtsoort Marabu groeit in Cuba en wordt hier gezien als een soort onkruid. De boom vermenigvuldigt zich snel en laat inheemse gewassen verdwijnen. De groei van deze boom daardoor worden beperkt in Cuba. De Marabu kenmerkt zich door zijn grote stekels. Voor Cuba zal de Marabu dan ook een belangrijke inkomstenbron gaan vormen want het hout kan gebruikt worden voor de productie van premium houtskool. Deze unieke houtskool kenmerkt zich door de harde en dichte structuur waardoor het een ideale hittebron. Door de kleinere sortering is het product te gebruiken voor allerlei soorten houtskool-barbecues. De Black Ranch Marabu houtskool is een gecertificeerde premium-kwaliteit houtskool, gemaakt van hardhout . Heeft een langdurige hitte-opbrengst, produceert weinig tot geen rook en heeft een aangenaam smaakaroma.

 

The Bastard Premium houtskool is een houtskool van hoge kwaliteit, speciaal voor de Kamado barbecue. Gegarandeerd een langere brandduur van 50% ten opzichte van normale houtskool soorten. The Bastard Black Wattle (Acacia) houtskool is een zorgvuldig samengestelde selectie van grove stukken Acaciahout uit Zuid-Afrika. Dit hout garandeert een lange brandduur, met hoge temperaturen en geeft een delicaat aroma aan de gerechten.

 

Big Green Egg houtskool is 100% natuurlijke houtskool afkomstig van de Beuk en Beukenhaag. Dit fantastische pure hardhout heeft een heerlijk lange brandduur en is daardoor zeer geschikt als houtskool. De extra grote stukken gaan lang mee en geven bovendien geen onnodige rook. Big Green Egg houtskool heeft het FSC keurmerk. Voor de productie wordt gebruik gemaakt van resthout of bomen die speciaal zijn gekweekt in duurzaam beheerde bossen. Deze worden na het kappen direct terug geplant. De houtskool geeft een verfijnd smaak af. Wil je echter nog een extra touch aan de smaak van je gerechten geven? Voeg dan nog wat Big Green egg wood chips of chunks toe aan je houtskool.

 

South African Black Wattle Houtskool, gemaakt van de acacia boom. Zuivere kwaliteit, langdurige en gelijkmatige verbranding. The Windmill South Africa Black Wattle bestaat uit een mix van grote en kleine stukken wat zal zorgen voor voldoende zuurstof en daarmee een goede ontbranding. In vergelijking met briketten heeft houtskool minder zuurstof nodig en kunnen er hoge temperaturen mee behaald worden. Je kunt de The Windmill South African Black Wattle houtskool zowel voor ‘low & slow’ als ‘hot & fast’ gebruiken.