Welk mes voor welke toepassing

EEN HANDIGE WEGWIJS VOOR BIJ HET BARBECUEËN

WELKE MES GEBRUIK JE WAARVOOR?

 

WELK MES VOOR WELKE TOEPASSING

Je hebt een keukenmes nodig. Maar welk mes gebruik je nou voor welke taak? Hieronder hebben we de meest voorkomende messen voor je op een rijtje gezet.

 

KOKSMES (CHEF’S KNIFE)

Het koksmes, ook wel chefsmes genoemd. Dit is een allrounder in de keuken en kun je voor veel verschillend snijwerk gebruiken. In eerste instantie gebruikt je het koksmes om voedsel op je snijplank te snijden. Er zijn veel verschillende maten koksmessen. Een goed koksmes kun je van top tot garde kantelen in één vloeiende snijbeweging. Kies vooral een mes dat goed in de hand ligt. De grootte is niet belangrijk.

SANTOKUMES

Net zoals de Japanse messen heeft het Santoku-mes geen krop en is de snijhoek ongeveer 19 graden, wat een stuk kleiner is dan bij de “gewone” westerse messen. Er is ook een variant verkrijgbaar met kuiltjes, wat heel handig is wanneer je heel dunne plakjes moet snijden. Voor het bereiden van vis, vlees en groente.
Het is het allroundmes uit de Aziatische (Japanse) keuken binnen de westerse snijcultuur, qua toepassing vergelijkbaar met het koksmes. Het woord “Santoku” betekent “drie goed dingen”, en referentie naar de drie snijfuncties die het kan vervullen: snijden, blokjes maken en fijnhakken. Met dit soort mes wordt een snijtechniek gehanteerd die afwijkend is van de westerse, nl. recht naar beneden. Daarnaast verliest het lemmet bij elke snede het contact met de snijplank.

UNIVERSEEL MES (OFFICEMES)

Dit is een erg veelzijdig mes voor snijden, schillen en allerlei kleinere keukenklusjes. Het heeft een golvend geslepen lemmet en is ideaal voor het snijden van worst, kaas of broodjes. Het is iets groter dan het schilmesje.

SCHILMES

Het schilmes is een klein mesje in de vorm van een sabel dat je met name gebruikt voor het schillen van aardappels, groente en fruit. Je houdt het heft in de palm van je hand en gebruikt duim en wijsvinger om het mes te sturen.

TRANCHEERMES

Met een trancheermes snij je schijfjes vlees, gevogelte of vis. Het trancheermes heeft een lang, relatief stijf blad, waarmee je mooie rechte en uniforme schijfjes kan snijden. Je houdt je hele hand om het heft en snijdt met lange rechte halen. Het trancheermes vormt samen met de trancheervork of de vleesvork een trancheerset. De trancheerset kun je ook aan tafel gebruiken om te serveren.

VLEESMES

Een vleesmes heeft een smal flexibel, ietswat gebogen lemmet met een scherpe punt. Het wordt gebruikt om grotere stukken vlees te snijden op een snijplank. Door zijn lengte wordt een vleesmes vaak verward met een trancheermes, qua uiterlijk lijkt het echter meer op een groot officemes.

BROODMES

Het broodmes is een lang mes met kartelrand. Het mes snijdt met gemak door harde broodkorsten. Met een broodmes snijdt je cake, gebak en andere pattiserie maar ook meloen en diverse citrusvruchten.

BUTCHER KNIFE (SLAGERSMES)

De slagersmessen springen in eerste instantie in het oog door het opvallende design van het lemmet. De snede van het lemmet loopt mooi rond weg zoals het een goed slagersmes betaamd. Het wordt veelal gebruikt voor het afsnijden van grote stukken vlees en is zeer populair in de professionele keuken.

UITBEENMES

Een uitbeenmes gebruik je om vlees van botten te snijden, om vel van vlees te verwijderen en om grotere stukken vlees in porties te snijden. Het is een stevig mes met een scherpe punt en een grote garde.

FILEERMES

Het fileermes is een lang en erg flexibel mes. Je gebruikt het om soepel langs visgraten te snijden om zo het visvlees los te maken.

Tip: De laatste twee messen -het uitbeenmes en het fileermes- completeren de klassieke basis messenset. Je hebt ze alleen nodig als je zelf uitbeent of vis fileert. Als je dat niet doet, kun je beter investeren in een kleinere basis messenset van hogere kwaliteit.