Review Traeger Timberline XL

Tijdens het lanceringsevenement in Salt Lake City eerder dit jaar, onthulde Traeger zijn vlaggenschip: de geheel nieuwe Timberline. Traeger President en CEO Jeremy Andrus sprak enthousiast over de geavanceerde nieuwe functies van de Timberline, zoals een groot bedieningspaneel met touchscherm, een ultra-efficiënt schoonmaaksysteem en een ingebouwde inductiekookplaat, voordat hij naar het prijskaartje ging: de nieuwe Timberline zou $3.500 tot $3.800 voor het XL model kosten – naar alle maatstaven een flink bedrag. In Nederland ligt dit zelfs een stukje hoger na alle belastingen en transportkosten. Namelijk €3.999 voor de Timberline L en € 4.399 voor de Timberline XL.

De nieuwe Timberline is duur – en zeer de moeite waard

Zelfs met alle nieuwe functies en een gestroomlijnd nieuw ontwerp, waren wij sceptisch of de Timberline zijn prijs wel kon waarmaken. Maar nadat we de grill zelf hadden uitgeprobeerd, werden die zorgen weggenomen: de nieuwe Timberline is de meest luxueuze pellet grill die we ooit hebben gebruikt. Lees dit artikel verder voor onze volledige review over de nieuwe Traeger Timberline XL.

Traeger Timberline Grill Review: unboxing en montage

Het gebruiksgemak van de Timberline was direct bij levering duidelijk. Ja, het wordt geleverd in een enorme, zware verpakking, maar het uitpakken en monteren was verrassend eenvoudig.

De Timberline wordt namelijk bijna volledig gemonteerd geleverd in de doos. De weinige componenten die moeten worden gemonteerd (de kookplaat, rails en wielen) zijn eenvoudig te installeren, en al het benodigde gereedschap zit in het pakket. We werkten in een rustig zondagstempo en hadden de grill in ongeveer 40 minuten in elkaar gezet. De enige stap waarvoor een extra hand nodig was, was het optillen van de grill om de wielen te installeren. Zodra alle hardware in elkaar is gezet, is er nog een extra handeling nodig om de barbecue met je WiFi-netwerk te verbinden. Dit duurt maar een paar minuten – en is zeer eenvoudig, zelfs als je niet technisch onderlegd bent.

Groot formaat

Qua formaat is de Timberline XL een vrij omvangrijke grill (150 cm x 64 cm x 130 cm). Onze terrasruimte is vrij klein en er staat al een tuinset en eettafel. Maar we konden nog steeds de Traeger er tussen proppen. Bovendien is hij met de grote wielen gemakkelijk te manoeuvreren, dus je kunt de grill ook wegzetten in de schuur of garage als je hem niet gebruikt. Traeger biedt bovendien ook een afwerkingskit zodat je de Timberline gemakkelijk kunt inbouwen in je buitenkeuken.

Hoe werkt de Traeger Timberline? Specificaties & technologie

Hoewel de nieuwe Timberline het barbecueën naar een ongekend hoog niveau tilt, heeft hij gelukkig nog steeds het DNA van een klassieke pellet grill. In de pellet hopper kun je ruim 9 kg pellet kwijt  – genoeg om ongeveer 8 tot 22 uur te koken zonder pellets bij te vullen. De pellet hopper is discreet weggewerkt onder de magnetische snijplank van bamboehout. Onder de kap heb je genoeg kookruimte: maarliefst 2.235 cm² bij de Timberline L en 3.350 cm² bij de Timberline XL waarmee wij werkten. Dit is genoeg ruimte voor ongeveer 8 tot 12 ribben of 6 tot 9 hele kippen.

Zodra de pellets de verbrandingsruimte bereiken, helpen de “Smart Combustion” -technologie van Traeger en de dubbelwandige roestvrijstalen constructie van de grill om de temperatuur consistent te houden. Een “Downdraft-uitlaatsysteem” en “Super Smoke-modus” helpen ondertussen de rook te laten circuleren voor een rijke smaak. Uiteraard kun je de Timberline ook gebruiken als een traditionele grill of oven, dankzij een maximale temperatuur van 260 graden Celsius.

Maar wat echt bijzonder is aan de Timberline, is hoe je het kookproces controleert en het aanvult met alle andere functies en accessoires. Eén van de meest voor de hand liggende upgrades van de nieuwe Timberline is een ingebouwde inductiekookplaat op de linkerplank. Dit is geweldig om vlees direct van de grill dicht te schroeien, eten warm te houden of bijgerechten te maken terwijl je bezig bent met de grill. Er is ook een nieuwe rail aan de buitenkant van de grill voor Pop-and-Lock-accessoires zoals gereedschapshaken, een opbergbak en een Butcher paper roll. Een andere handige functie waar we dol op zijn, is de automatische binnenverlichting aan de binnenkant van de grillruimte.

De grillruimte en inductiekookplaat worden beiden bediend met behulp van het touchscreen, de Traeger-app of (en dit is cool) voice assistent zoals Alexa en Google Home. Het touchscreen en de app zijn allebei fantastisch. Allebei bieden ze een heleboel informatie en bedieningsopties in een intuïtieve interface. In de app kun je de temperatuur aanpassen, het pelletniveau en de sondetemperaturen controleren (draadloze MEATER® sondes zijn inbegrepen bij de Timberline modellen), timers instellen en recepten vinden van de zeer actieve Traeger-community.

Timberline Review: de kookervaring

Voordat we de Timberline startten, waren we weliswaar een beetje geïntimideerd door de grootte, kracht en uitgebreide functies van het apparaat. We hebben verschillende pellet grills en veel gas- en houtskoolgrills gebruikt, maar nooit iets van dit kaliber.

Maar al onze twijfels verdwenen als sneeuw voor de zon toen we daadwerkelijk begonnen te koken op de Timberline. We begonnen met een klassieke recept uit de Traeger-app: 3-2-1 spareribs – kochten de ingrediënten en volgden de gedetailleerde stappen op de app (er zijn video- en geschreven versies van de instructies). De aanwijzingen bevatten exacte temperaturen en tijden, dus we hoefden niet zelf na te denken. De ribben kwamen er waanzinnig goed van af en het hele proces verliep zonder stress: we konden gewoon door met klussen in en rondom het huis, en controleerden af en toe de app om er zeker van te zijn dat de temperatuur correct was.

Een andere avond besloten we om de grill meer te gebruiken zoals we een gewone gasbarbecue zouden gebruiken. Dit keer om gegrilde zalm en groenten te maken. Deze keer hebben we het “WiFire” -bedieningspaneel van de Timberline gebruikt, dat een touchscreen en een bedieningsknop heeft. In dit geval bood het bedieningspaneel iets meer informatie dan we nodig hadden voor de eenvoudige taak, maar het was net zo gemakkelijk als het instellen via de app. We wilden ook de inductiebrander gebruiken, dus pakten we wat sashimi-tonijn en schroeiden die terwijl de zalm kookte. Meestal hebben we een paar sessies op een nieuwe grill nodig om te wennen, maar van alle drie de gerechten was het resultaat direct goed.

Over het algemeen bleek de grote verscheidenheid aan functies geen overkill te zijn (daar waren we eerst wel bang voor). Sterker nog, het was een natuurlijke en gemakkelijke toevoeging aan het hele kookproces. Alles, van de automatische verlichting tot het railsysteem tot het touchscreen, waren zeer nuttig wanneer we het nodig hadden.

Is de nieuwe Timberline gemakkelijk schoon te maken?

Zoals bij de meesten, is de schoonmaak na iedere barbecue sessie het onderdeel waar we het meest tegenop zien.

Juist om die reden keken we er naar uit om de Timberline schoon te maken: Traeger introduceerde een nieuwe EZ-Clean Grease and Ash Keg die direct onder de grill zit, discreet weggestopt achter deuren in plaats van aan de zijkant en zichtbaar.

Zowel vet als as worden continu in een emmertje gesluisd terwijl de Timberline zijn werk doet. Dus het enige wat je hoeft te doen na een lange kooksessie is het emmertje eruit te halen en in de prullenbak te gooien – stofzuigen is niet nodig. Het gebruik van dit nieuwe EZ-Clean-vat was de kers op de taart van onze Timberline-ervaring, waardoor onze beoordeling van een 8 naar een dikke 10 steeg.

Een ander opmerkelijk kenmerk is een pelletafgifte aan de onderkant van de trechter. Hierdoor kun je de hopper na elke bereiding volledig legen en de volgende keer opnieuw vullen met pellets.

Oordeel: is de nieuwe Traeger Timberline Grill het waard?

Met €3.999 voor het L-model en € 4.399 voor het XL-model is de nieuwe Timberline van Traeger stevig geprijsd. Daar kun je niet omheen. Maar hij zit ook boordevol slimme functies en nieuwe technologie die allemaal een indrukwekkende upgrade zijn voor een compleet nieuwe barbecue ervaring. Met andere woorden, het is luxueus maar niet overdreven.

Bovenop deze nieuwe functies beschikt de Timberline over het vermogen, de bouwkwaliteit en de enorme kookruimte die je van een eersteklas pellet grill mag verwachten. Het verhoogt ook de veelzijdigheid met de toevoeging van bijvoorbeeld de inductiekookplaat. Iets wat Traeger altijd goed heeft gedaan op gebied van innovatie. In wezen is de Timberline een complete buitenkeuken in één gestroomlijnd en toegankelijk product.

Als je de nieuwe Timberline kunt betalen, is hij naar onze mening absoluut de prijs waard. Ongeacht je vaardigheidsniveau, je zult grotere, betere gerechten maken met minder inspanning. Als de Timerline buiten je budget valt, hoeft je je absoluut geen zorgen te maken: een aantal van de nieuwe functionaliteiten van de Timberline vindt je ook terug in de meer betaalbare Ironwood L en Ironwood XL.