Review masterbuilt gravity series 800

De Masterbuilt Gravity Series is een ware revolutie op de markt voor buitenkoken. Het is het eerste wijdverspreide houtskoolgestookte ”Gravity” kooksysteem dat grill-, bakplaat- en rookopties biedt. Toen we voor het eerst kennismaakten met de Gravity Series 560, werd het gebruikt om een aantal NY Strip steaks te bereiden op een temperatuur van 250 graden, wat resulteerde in een fantastische garing aan de buitenkant. We wisten toen al dat dit een veelbelovende reeks aan modellen zou worden. Fast forward ongeveer 8 maanden en we hebben hier bij Cookers & Grills de mogelijkheid gehad om hands-on te werken met een Masterbuilt Gravity Series 800. We hebben deze unit de afgelopen 6 weken grondig getest, en wat volgt is het verhaal van onze bevindingen.

Afmetingen

Feature

Afmeting

Kookoppervlakte

5161 cm2

Temperatuurbereik

107° – 371° C

Afmeting (gemonteerd)

B 140 cm x H 130 cm x L 77,5 cm.

Hopper Capaciteit

5 kg houtskool/ 7 kg briketten

Masterbuilt 800: unboxing en montage

De verpakking van de Masterbuilt Gravity Series 800 was stevig. We kunnen meerdere dozen gemakkelijk op elkaar stapelen in het magazijn vanwege de hoeveelheid versterkingen in het verpakkingsmateriaal. Het in elkaar zetten van de Masterbuilt Gravity Series 800 duurde ongeveer 90-120 minuten, met af en toe de hulp van mijn collega met “hier, houd dit alsjeblieft even vast”. Er zijn enkele schroeven die tijdens de montage in deze grill moeten worden geplaatst en waar voor het gemak twee personen nodig zijn, dus overweeg om iemand als backup in te schakelen.

De oven van de 800 en het gravity compartiment zijn al vooraf bevestigd, dus het meeste montagewerk bestaat uit het bouwen van de kar, de planken en andere accessoires.

 

Hoe je jouw Masterbuilt Gravity Series 800 kunt inbranden:

Masterbuilt levert gedetailleerde instructies over hoe je de Gravity 800 moet inbranden in de bijgeleverde handleiding, en je moet deze volgen. Het is de eerste keer misschien moeilijk om te wachten voordat je eindelijk kunt beginnen met koken, maar het is belangrijk om de oliën en chemicaliën die op het metaal van de smoker aanwezig zijn, te verbranden voordat je er daadwerkelijk gerechten in gaat bereiden

 

Het proces is vrij eenvoudig:

  1. Start de grill en verwarm deze gedurende 60 minuten op 120°C/250°F.
  2. Verhoog de temperatuur naar 205°C/400°F gedurende 30 minuten.
  3. Schakel de grill uit en laat deze volledig afkoelen.
  4. Behandel de interne oppervlakken van de oven met een plantaardige bakolie. Wij raden aan om een spuitfles of twee met plantaardige bakolie te gebruiken om het gemakkelijker te maken.
  5. Start de grill en verwarm deze tot 175°C/350°F gedurende 30 minuten.
  6. Laat de grill volledig afkoelen en je bent klaar om hem te gebruiken.

Waarom zou je al die moeite doen om het op de juiste manier in te branden? Het is eenvoudigweg de beste manier om roest op je grill te in de toekomst te voorkomen. We doen dit bij elke grill die we hier bij Cookers & Grills gebruiken als demo model, en het helpt echt!

Hoe je de bakplaat van je Masterbuilt Gravity Series 800 kunt inbranden:

Het inbranden van de grill zelf verschilt van het inbranden van de bakplaat, maar het proces is vrij eenvoudig. We begonnen door het grillrooster te verwijderen en de bakplaat in plaats daarvan te bevestigen. Nadat we de bakplaat op het kookoppervlak hadden geplaatst, hebben we de grill opgestookt tot 260°C/500°F en alles goed opgewarmd. Zodra de bakplaat op temperatuur was, hebben we een dun laagje plantaardige bakolie op het oppervlak aangebracht en met een doek in gewreven.

Zodra we de olie hadden toegevoegd, begon het oppervlak te roken, en dit is precies wat we wilden zien. De olie wordt in het oppervlak van de bakplaat gekookt en helpt bij het inbranden en creëren van een natuurlijke anti-aanbaklaag. We wachtten tot de zichtbare olie op het oppervlak was verbrand, en zodra het oppervlak er weer droog uitzag, herhaalden we het proces. Op dit specifieke model hebben we de olie 4-5 keer aangebracht gedurende ongeveer een uur voordat we vonden dat het oppervlak klaar was om op te koken.

Zodra we tevreden waren met de seasoning van het oppervlak, begonnen we met onze eerste bereiding door spek op de bakplaat te leggen om het oppervlak wat smaak te laten opnemen.

Veiligheidsvoorzieningen

De grill heeft verschillende ingebouwde veiligheidsvoorzieningen. De eerste is een dekselschakelaar die de temperatuur beperkt tot 500°F/260°C wanneer deze geopend is. Dit betekent dat zolang het deksel open is, de grill of bakplaat niet warmer kan worden dan 260°C. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van de bakplaat, omdat je waarschijnlijk de hele tijd het deksel open zult hebben tijdens het gebruik ervan.

Hopper-schakelaars zijn te vinden op zowel de bovenkant van de houtskoolcontainer als op de asdeur om het schoorsteeneffect onder controle te houden. Zonder deze schakelaars zou de hele kolom houtskool gemakkelijk kunnen ontbranden wanneer er warme lucht van een ventilator in komt, wat dan een houtskoolrookkanaal wordt. Masterbuilt is hiervan op de hoogte, en wanneer één van beide deuren wordt geopend, stopt de ventilator om je grill en jou te beschermen.

Grillen

De Masterbuilt Gravity Series 800 is echt een krachtpatser als het gaat om grillen op hoge temperaturen. Als je ooit hebt gegrild boven een houtskoolvuur, weet je hoe heet de kolen kunnen worden. Deze grill heeft een ventilator die de kolen aanwakkert om ze gloeiend heet te maken. We hebben als eerste test een Porterhouse-steak gegrild op hoge temperatuur, en de grillstrepen van de grillroosters waren fantastisch. De roosters van de Masterbuilt Gravity Series 800 zijn omkeerbaar, met aan de ene kant markeringen voor roken en aan de andere kant voor dichtschroeien. De grilkant (dichtschroeien) heeft brede spijlen om ervoor te zorgen dat er voldoende dekking is voor mooie grillstrepen.

Een maximum van 371° C voor het grillen op hoge temperatuur is indrukwekkend, aangezien de meeste grills die verkrijgbaar zijn niet eens in de buurt komen van zo’n hoge temperatuurinstelling voor dichtschroeien. Dat is één van de dingen waarom we een enorme fan van dit apparaat zijn.

Hoe je overschakelt van grill naar bakplaat

Om de 800 om te schakelen van grillen naar bakplaatmodus, hoef je alleen maar de grillroosters eraf te halen om toegang te krijgen tot het verdeelstuk eronder. Er is een verdeelstuk voor het grillen en een verdeelstuk voor de bakplaat, en degene die niet in gebruik is, heeft een perfecte opbergplek op het onderste schap van het apparaat. Het enige wat je hoeft te doen om van grill naar griddle modus te gaan, is de ”grill manifold” eraf halen en vervangen door de ”griddle manifold” en de griddle op het grilloppervlak plaatsen. Het is ongelooflijk eenvoudig om te wisselen met de Gravity-serie en we vonden het niet lastig om heen en weer te gaan tussen de verschillende manieren van koken.

Er zijn handige haken onder het zijplankje geplaatst om de grillroosters op te hangen terwijl de bakplaat in gebruik is. We raden echter niet aan om de haken te gebruiken om de bakplaat op te hangen. Het werkt min of meer, maar zodra je per ongeluk tegen de grill stoot, zal de bakplaat waarschijnlijk eraf vallen. Vraag ons niet hoe we dit weten!!

Bakplaat

Het oppervlak van de bakplaat is gemaakt van koudgewalst staal en hij is ZWAAR. Dit is geen lichte en goedkope bakplaat die je misschien op Amazon koopt voor een bestaande gasgrill. Hij is gemaakt om op de Masterbuilt 800-serie te passen en het zit stevig op zijn plaats en voelt zeer stevig aan wanneer je erop kookt. Er is een afvoer aan de voorlinkerkant van de bovenkant van de bakplaat om vet of etensresten gemakkelijk te verwijderen van de bakplaat.

Er zit een handvat aan de bakplaat bevestigd waarmee je het kunt oppakken en verplaatsen zonder dat je het kookoppervlak hoeft vast te pakken.

Het grill resultaat dat je op deze bakplaat kunt krijgen is buitengewoon. Niet alle bakplaten zijn ontworpen om de hoge temperaturen van de Masterbuilt Gravity Series 800 te weerstaan. Je kunt de grill instellen op de maximum temperatuur, de deksel openen zodra de gewenste temperatuur is bereikt en heerlijke hamburgers of steaks grillen.

Roken

Als het gaat om roken op de Masterbuilt 800, is het een vrij eenvoudig proces. Vul de hopper volledig, maar zorg ervoor dat je daartussen enkele stukken van je favoriete rookhout plaatst. Wij zijn hier dol op kersenhout, dus we hebben ongeveer 10 stukken kersenhout toegevoegd aan de volle hopper en de rook was constant en consistent.

Het eerste wat we gerookt hebben was een eendenborstfilet , en we legden het direct op de roosters op 135° C, 4 uur lang. We vonden de kleur die we na 4 uur hadden bereikt mooi en hebben deze vervolgens nog even gegrild op 250 ° C graden.

Daarna hebben we een rek spareribs klaargemaakt. Op 250 °C wilden we zien hoe de grill het zou doen als we de ribs gedurende de hele bereidingstijd niet inpakten, en het rek was na 4,5 uur klaar met een goede korst.

We dekken de Masterbuilt Gravity Series 800 af met de optioneel verkrijgbare hoes. De hoes is stevig en naar onze mening de moeite waard als je van plan bent om dit apparaat buiten te laten staan. De grill wordt aangesloten op een standaard stopcontact, dus als je van plan bent om het apparaat te verplaatsen, houd hier dan rekening mee, want je bent enigszins afhankelijk van beschikbare stroom.

Pluspunten van de Masterbuilt 800

Timer – De controller heeft een timer die beide kanten op kan tellen, wat handig is als je, net als wij, aantekeningen maakt tijdens het koken. Niet veel grills bieden deze optie, en we vinden het geweldig dat dit onderdeel is van de Gravity Series.

Grillroosters – Zoals eerder vermeld, zijn de roosters omkeerbaar en zijn ze aan de ene kant ontworpen om te grillen en aan de andere kant om te roken. De rookkant heeft de vorm van de top van een driehoek, waardoor er zo min mogelijk contact is met het vlees en de rook zoveel mogelijk door kan dringen in het product. De grillkant biedt zoveel mogelijk roosteroppervlak voor de mooie grillstrepen waar de meeste bbq liefhebbers zo naar verlangen.

Pluspunten van de Masterbuilt 800

Probe aansluiting – Heel veel grills hebben geen probe aansluiting aan de zijkant maar we zijn blij dat Masterbuilt dit heeft toegevoegd. Het is vervelend om constant de probe-kabels van thermometers door de klep te moeten steken wanneer je een groter stuk vlees aan het bereiden bent. Het belast de kabels en knikt ze onnodig.

Opklapbare front shelf – We zijn dol op het feit dat de plank aan de voorkant opklapbaar is. Hij is daarnaast diep genoeg zodat we er een pan op kunnen zetten terwijl we met bereidingen op de grill bezig zijn.

Punten voor verbetering

Stroomkabel – Er zit een kabelopwikkeling op de achterkant van de zijplank om de stroomkabel vast te binden bij het opbergen van de grill. Als je dit gebruikt om je kabel op te bergen, koppel dan eerst de kabel los van de controller. De soldeerverbinding die de stroomkabel aan het moederbord bevestigt kan anders loskomen, waardoor de grill niet meer aan gaat.

Rook lekt uit de bovenkant van de houtskool hopper – De sluitingen zijn vanuit de fabriek zo ingesteld dat de bovenkant van de houtskool hopper redelijk goed sluit, maar we hadden nog steeds behoorlijk wat rook die uit de bovenkant van de bak lekte. We hebben de sluitingen aanzienlijk strakker aangedraaid en het deksel sloot veel beter, maar we dachten dat het een volledig afgesloten omgeving moest zijn om het schoorsteeneffect te stoppen. Het is misschien niet ernstig, maar iets om in de gaten te houden.

Punten voor verbetering

Zwarte smurrie lekt uit schoorsteenzegel en verkleurt terras – Er ontstond wat vloeibare rook of zwarte smurrie onderaan de aslade en dit druppelde op ons nieuwe terras. We vermoeden dat de afdichting van de toegang tot de aslade niet goed functioneerde, maar we moeten nu schoonmaken en een grillmat kopen voor toekomstige kooksessies.

Dikte van het metaal – Het is bijna onmogelijk om te voldoen aan de bouwkwaliteit die de meeste consumenten tegenwoordig verwachten van een grill. Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons willen een grill die zwaar is en volledig dubbelwandig geïsoleerd. We willen ook dat hij voorzien is van de nieuwste technieken, en we willen het liefst dat de grill 24/7 zonder hoes buiten kan blijven staan. Het is een onmogelijke taak om aan die verwachtingen te voldoen bij een grill in deze prijsklasse. Maar voor de prijs van dit toestel vinden wij het prima hoe ze deze hebben gebouwd. Is het een tank die 20 jaar meegaat? Waarschijnlijk niet. Het is een houtskoolgrill gemaakt van dunner plaatstaal. De houtskool verbrandingskamer is dubbelwandig, wat fantastisch is! En hij doet waarvoor die gemaakt is.

Conclusie:

De Gravity Series van Masterbuilt is een sterke toevoeging aan de markt voor barbecues. Ze brengen technologie naar de achtertuin van hobbyisten die voorheen alleen beschikbaar was voor wedstrijdbarbecuërs. Hoewel de Gravity Series zijn nadelen heeft, vinden we dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en maken dit een solide optie voor iedereen die graag rookt en grilt. Het Masterbuilt Gravity Series 800-model combineert het gemak van “set it and forget it” dat we gewend zijn van een pelletgrill met de smaak en hoge hitte van houtskool. Met roken, grillen en bakken als opties op de 800-serie is het moeilijk om op dit moment een andere machine op de markt te vinden die zo veelzijdig is en zo’n compacte vorm heeft.